קצת היסטוריה
קרוב לוודאי שאחרי המים, תה הוא המשקה שנצרך בתדירות הגבוהה ביותר ברחבי העולם. ידוע שמקור צמח התה כבר לפני 4000-5000 שנה אי שם בדרום מערב סין.
סגולותיו הבריאותיות הופיעו כבר בכתבים עתיקים ובימי שושלת טאנג (618-907 לספירה), תעשיית התה התפתחה במהירות כנראה בגלל ההבנה של יכולות הריפוי של התה. ספרים על תה פורסמו בתקופה זו, ביניהם ספר ה"קלאסיקה של התה" (Cha Jing), שנכתב על ידי Lu Yu (780) אשר בעקבותיו עלתה הפופולריות שלו עד כדי כך שהממשלה הקיסרית החליטה להטיל מסים על תה ואלה בשלב מסוים הסתכמו במאות מיליונים.
המאטריה מדיקה (התנ"ך של הצמחים על פי הרפואה הסינית מסורתית), אשר הושלמה על ידי לי שי-ז'ן בשנת 1578 בשושלת מינג תיארה את התה כ"מריר, קר בטבעו, יעיל בהורדת חום פנימי עודף". מכאן ואילך, הלך התה והתפשט בעולם והיום, תה גדל ב-60 מדינות. המחקר להבנת הסגולות הרפואיות של התה החלה בשנות ה-80 של המאה הקודמת וב-2012 ועד היום פורסמו למעלה מ-800 מחקרים לגבי תה בכל שנה!
בקצרה, סוגי תה שונים והכנתם
התה מופק מצמח ה-Camellia sinensis. בכתבים העתיקים, בנוסף להתייחסות לסגולותיו, אופן ההכנה, תופעות לוואי אפשריות, שילובים אפשריים עם צמחים אחרי ועד, קיימת גם התייחסות לחשיבות העונה שבה זורעים את הצמח, לזמן שבו קוטפים אותו, האזור שבו הוא גדל ואיכות האדמה. כל אלה משפיעים על איכות התה, ובהתאם לסגולותיו הרפואיות.
קיימים 4 סוגי תה עיקריים ששונים האחד מהשני בתהליך העיבוד המקנה רמות שונות של חמצון (ככל שכהה יותר, מחומצן יותר):
-
לבן – עלים צעירים, עוד לפני שנפתחו לגמרי. מיובשים. טעם גולמי בשל העיבוד הקצר
-
ירוק - מהעלים העליונים של הצמח. ככל שהצבע ירוק יותר, התה נחשב איכותי יותר. העלים מונחים בשמש ל1-2 שעות כדי לעבור חמצון קצר שמופסק ע"י קלייה (סיני) או אידוי (יפני). העלים, שלמים או לא, מגולגלים או נדחסים למגוון צורות מסורתיות.
-
אולונג – תה שטעמו בין הירוק לשחור ועובר תהליך חמצון של מספר שעות
-
שחור – תה שעבר תהליך תסיסה מלא וצבעו הפך מירוק לשחור. 80% מהתה בעולם הוא שחור ויש סוגים רבים, בהתאם למדינה ולאדמה בו גדל העץ.
הכנת התה היא בהתאם לסוג התה. בגדול, תה ירוק מומלץ להכין עם מים שחוממו לכ-80°C, אבל יש סוגי תה יפני שמכינים גם ב-60°C גם על מנת לשמור על המרכיבים הבריאותיים מפני דגנרציה. תה שחור יכול להיות מורתח עד ל-100°C. זמן הכנה המומלץ הוא מספר דקות (5-15) ובהתאם לטעם. עבור חלק מהאינדקציות הרפואיות של התה, הכנתו דורשת בישול בזמנים שונים ו/או ביחד עם צמחים או תבלינים אחרים.
אופי התה הירוק ומרכיביו
מבחינת הרפואה הסינית התה מוגדר כ"מר, מתוק, קריר ולא-רעיל". ההשפעות הרפואיות יורחבו בהמשך.
בדיקה כימית אנליטית הראתה שעלי התה מורכבים מכ-26% סיבים, 15% חלבון, 2-7% שומנים, 10-15% פחמימות, 5% ויטמינים ומינרלים. מרכיבים נוספים כוללים 30-40% פוליפנולים אשר רובם המוחלט הם פלבנואידים, פיגמנטים, טנינים ועוד.
מתוך הפלבנאוידים, קטצ'ינים (Catechins) הם החשובים והעיקריים שבהם והם מכילים מספר סוגים כשהחשוב והפעיל ביותר מהם רפואית הוא ה- (-) epigallocatechin gallate, או EGCG. אותו EGCG (שראיתם בפרסומות של W) מהווה כ-60% מכלל הקטצ'ינים בתה הירוק ותהליך האידוי פוגע ביכולת לשמור על תכולת הפוליפנולים בתה הירוק.
השימוש הרפואי בתה
שימושים מסורתיים
במטריה המדיקה הסינית כתוב שהתה: "Is able to downbear fire. Fire produces hundreds of diseases"
התה היה בשימוש לסילוק אש פתגוני, ליחה ורעילות כמו גם רוח וחום קיץ (מכת חום). אינדיקציות ספציפיות כללו פיסטולות, קרבונקלים, מאסות, קשיים בהטלת שתן וצמא רב. שימושים נוספים במע' העיכול כללו דיזינטריה מימית (עם או בלי דימומים), הורדת גזים, שיפור בפעילות המעי הגס והדק. במערכת הנשימה לטיפול באסתמה, נשימה מהירה, קוצר נשימה ושיעול עם ליחה מרובה. ישנן אינדיקציות נוספות לטיפול בכאבי חזה שנמשכים מספר שנים, לומבגו, כולרה, אבעבועות ואל-ווסת.
ברמה המנטלית נאמר על התה הירוק שהוא מנקה ו"מצליל את הראש והעיניים" ולכן יכול לטפל בבלבול ותרדמת, כמו גם להגביר את העירנות והחדות המנטלית.
שימושים מודרניים
מחקרים בחיות ובבני אדם הוכיחו את היעילות של תה ירוק במחלות כגון סרטן, סוכרת, כולסטרול גבוה, טרשת עורקים, מחלות כבד, מחלות ניווניות כמו פרקינסון ואלצהיימר כמו גם כנוגד דלקות, מגן בפני עששת ודלקות חניכיים, אנטי-ויראלי ואנטי-חיידקי. בקצרה ממה שידוע עד עכשיו:
מחלת הסרטן
יעילות רכיבי התה במניעה של התרבות תאי סרטן באיברים בבעלי חיים ותרביות תאים שונות הוכחה בצורה מרשימה ומשמעותית במיוחד במודלים של סרטני ריאה, חלל הפה, קיבה, מעי דק, קולון, עור, בלוטות חלב וכבד. בבני אדם, התוצאות יותר מורכבות, ובגדול הוכחה יעילות במניעה של מספר סוגי סרטן באנשים ששותים תה ירוק באופן קבוע, לרוב בין 2-5 כוסות ביום. בחלק מהסרטנים, כמו קיבה, קולון, שד, שחלות, ופרוסטטה.
ההערכה היא כי היעילות של EGCG נובעת, בין השאר מהיותו נוגד חימצון (כלומר, מנטרל רדיקלים חופשיים הגורמים נזק לחומר הגנטי שלנו), מיכולתו לשפעל גנים וחלבונים שמעכבים חלוקת תאים בלתי מבוקרת, עיכוב אנגיוגנזה (=היווצרות כלי דם חדשים המספקים מזון וחמצן לגידולים סרטניים), שפעול מנגנון ההתאבדות של תאים סרטניים (דווקא ע"י יצירת רדיקליים חופשיים מחוץ לתאים הגורמים להתאבדותם) ועוד. בנוסף הוכח במחקרים שיש פעילות סינרגיסטית בין EGCG וקפאין אשר נמצא בכל סוגי התה, אך כמותו משמעותית יותר מזו אשר בקפה.
סינדרום המטבולי (סוכרת, כולסטרול, משק השומנים וכו') ומחלות לב
יעילות שתייה קבועה של תה ירוק הוכחה בהורדת משקל, היקף מותניים, אחוזי שומן כלליים ואחוזי שומן תת-עורי, אשר קשורים גם להתפתחות מחלות לב וגם להתפתחות סוכרת מסוג 2. נראה שEGCG מעורב בהעלאת ההתחמצנות של תאי שומן המביאים להתפרקותם.
מחקר גדול ביפן כלל מעל 17,000 מטופלים בסיכון להתפתחות של סוכרת 2, הראה 33% ירידה בהתפתחות המחלה כאשר שתו 6 כוסות תה ביום. מחקר דומה בארה"ב הראה ירידה של 30% כאשר המטופלים שתו 4 כוסות ביום. כמות הEGCG הנדרשת ליום עוד לא נקבעה.
מחקר אפידמיולוגי ביפן שכלל 76,979 אנשים הראה ירידה משמעותית בתמותה במטופלים ששתו 6 כוסות תה ביום. מחקרים דומים מהולנד וארה"ב הראו תוצאות דומות וירידה של 10-20% בסיכון לשבץ.
מחלות ניורו-דגנרטיביות – פרקינסון ואלצהיימר
חלק מהמחלות הניווניות במוח קשורות לנזק של רדיקלים חופשיים שפוגעים בנוירונים, קשרי סינפטים במוח. לכן נעשו הרבה מחקרים עם EGCG בחיות כמו גם בבני אדם.
מטא-אנליזה שכללה 12 מחקרים הראתה ששתייה של תה ירוק קבוע מורידה ב-30-60% את הסיכוי לפתח אלצהיימר או פרקינסון. סקר שכלל 1,003 חולים ביפן בני 70 ומעלה הראה ששתייה של 2 כוסות תה ירוק ביום הורידה ב-64% את הסיכוי לפגיעה קוגניטיבית מאלה ששתו רק 3 פעמים או פחות בשבוע. מחקר דומה מארה"ב הראה ששתייה של 2 כוסות תה ירוק ביום הורידה את הסיכון לפתח פרקינסון.
פעילות אנטי-חיידקית ואנטי-ויראלית
פעילות אנטי-חיידקית כנגד חיידקים מסוג גראם-חיובי וגראם שלילי כמו E.Coli, Salmonella, Staphylococcus aures, Enterococcus כמו גם מספר וירוסים ביניהם HIV, HSV, Influenza ועוד. בין השאר, תה ירוק טוב לשטיפת חלל הפה ומונע הידבקות של חיידקים למשטחים אוראליים.
האם יש סיכונים או תופעות לוואי בשימוש ארוך טווח?
יחד עם הממצאים על ההשפעות המרפאות של תה, רעילות בלתי צפויה כתוצאה מריכוז פוליפנולים גבוה שבתה ירוק דווח מאז סוף המאה הקודמת אך כפי הנראה הן לא מעוררות דאגה.
ב-2003 יצא מוצר נגד השמנה בצרפת וספרד שהכיל 25% קטצ'ינים ודווחו 13 מקרים של סימפטומים של הגדלת פעילות אנזימי כבד ובדיעבד היו הרבה יותר מקרים. זה גרם לחקירה וניתוח של הרשויות שהסיקו שצריכת תה ירוק מרוכז מאוד על קיבה ריקה יכולות לגרום לתופעות לוואי. מנגד מחקרים רבים הצביעו כי אפילו בכמות הצריכה המרבית של תה ליום (13 גרם של תה כל יום), כמות הצריכה של EGCG המרבית היא בערך 2.6 גרם וזו נמוכה עשרות מונים מהמינון הבטיחותי היומי של 150 גרם של תמציות תה ירוקות או 30 גרם של EGCG. במילים אחרות, לא ניתן לפגוע בכבד אדם תחת תנאי שתיה מסורתיים של תה.
מיקום התה בטיפול התזונתי – למי זה מתאים ולמי לא?
לתה הירוק סגולות רפואיות רבות ולכן הפופולריות שלו מובנת באסיה וכיום גם בעולם המערבי. מבחינת הרפואה הסינית, ישנם טיפוסים להם התה יותר מתאים וכאלה להם פחות יתאים כיון שיכול להוביל לרזון, חולשה ופגיעה בצ'י. על מנת להבין למי זה מתאים ולמי לא, מומלץ לפנות למטפל/ת ברפואה סינית.
המאמר הינו תקציר של עבודת גמר במסגרת קורס "תזונה סינית מקרוביוטית" בהנחיית אייל שפרינגר. המאמר מובא כמידע לציבור ואינו מהווה כל המלצה לצריכה קבועה של תה ו/או אורח חיים.
Reference List:
-
Deadman P. In Praise of Tea Journal of Chinese Medicine (2011) 97: 14-18
-
Chen et al. Tea and human health: biomedical functions of tea active components and current issues (2015) 16(2):87-102
-
Rahmani A. et al. Implications of Green Tea and Its Constituents in the Prevention of Cancer via the Modulation of Cell Signaling Pathway BioMed Research International Volume 2015, Article ID 925640
-
Xueru Yin et al. The effect of green tea intake on risk of liver disease: a meta analysis Int J Clin Exp Med 2015;8(6):8339-46
-
Reygaert WC Antimicrobial possibilities of green tea Frontiers in Microbiology (2014) Vol 5: Article 434
-
Legeay S. et al Epigallocatechin Gallate: A Review of Its Beneficial Properties to Prevent Metabolic Syndrome Nutrients 2015, 7, 5443-68; doi:10.3390/nu7075230
-
Li Shizhen Bencao Gangmu (Chinese materia medica) – relevant pages on Green Tea