שתף אותי
 
 

טיפול בצמחי מרפא

צמחי מרפא

צמחי מרפא היא דרך טיפול אלטרנטיבית לטיפול בתרופות מרשם כימיות המתייחסת לשימוש בזרעים, פירות יער, שורשים, עלים, קליפות, או פרחים של צמחים למטרות רפואיות. קיימת מסורת ארוכת שנים בעת החדשה לריפוי באמצעות צמחי מרפא מחוץ לרפואה הקונבנציונלית. 
 
השימוש בצמחי מרפא צובר תאוצה בזכות עליית התודעה והמגמה לניהול אורח חיים בריא, יחד עם זאת יש התקדמות במחקר קליני, המוכיח את הערך הרפואי בצמחי מרפא בטיפול ומניעת מחלות.
 
צמחים שימשו למטרות רפואיות הרבה לפני תיעוד ההיסטוריה. יש תיעוד במגילות פפירוס סיניים עתיקים ומצריים שמתארים שימוש בצמחי מרפא כ 3000 שנה לפני הספירה. כמו גם תרבויות ילידים כגון אפריקאים ואינדיאנים שהשתמשו ומשתמשים עד היום בצמחי מרפא בטקסי הריפוי שלהם, בזמן שתרבויות יותר מתקדמות כגון הסינים פיתחו תרופות על בסיס צמחי המרפא.
 
מחקרים מראים כי צמחים מסוימים שימשו לטיפול באותן מטרות ברחבי העולם.
 
בתחילת המאה ה – 19, כאשר הניתוח הכימי הראשון היה זמין, מדענים החלו לחלץ ולשנות את המרכיבים הפעילים מצמחים. מאוחר יותר, כימאים החלו לייצר תרכובות פרי פיתוחם והחלה מגמה של החלפת צמחי המרפא בתרופות כימיות. עם זאת, מעל לרבע מסוגי התרופות הכימיות המודרניות מבוססות על תמציות פרחים.
 
לאחרונה, ארגון הבריאות העולמי העריך כי 80% מהאנשים בעולם מסתמכים על תרופות מבוססות צמחי מרפא. בגרמניה כ 700 תרופות המבוססות על צמחי מרפא וכ 70% מכלל הרופאים נותנים מרשמים על בסיס צמחי מרפא. בארצות הברית יש מגמה התופסת תאוצה לחזור לשימוש בתרופות טבעיות אורגניות.
 
במקרים רבים, מדענים לא בטוחים איזה מרכיב בצמח מסוים פועל כתרופה. כל צמחי המרפא מכילים הרבה מרכיבים ויתכן שהם פועלים יחד כדי לייצר השפעה חיובית. גורמים רבים קובעים מה מידת האפקטיביות של כל רכיב בצמח בריפוי (לדוגמה, אקלים, חרקים, איכות האדמה) כמו גם איך ומתי הכי טוב לקצור ולעבד את הצמחים.
השימוש בצמחי מרפא עלה דרמטית ב  - 30 השנים האחרונות. בארגוני בריאות בעולם תוספים מבוססים צמחי מרפא מסווגים כתוספי תזונה ולא כתרופות מרשם, לכן הם נמכרים ללא מרשם רופא.
 
מטפלים בצמחי מרפא משלבים בהתאם לצורך בין סוגי צמחי המרפא לקבלת תוצאות יותר אפקטיביות בריפוי. המטפלים לוקחים בחשבון גורמים רבים כגון מגוון המינים של הצמח, סביבת הגידול שלהם, איך הם אוחסנו ועובדו, ואם אין בהם מזהמים כגון מתכות כבדות וחומרי הדברה. 

חשוב לקבל את הצמחים ממטפל מוסמך שמכיר ויודע להתאים ואף לשלב בין צמחים כדי לקבל את אפקט הריפוי המתאים לסוג הבעיה ובמינונים הנכונים.
 
כמו כן, לצמחי מרפא יכולה להיות אינטראקציה שלילית עם תרופות מרשם שעלולות אף להחמיר מצב רפואי. 
 

במה אפשר לטפל בצמחי מרפא?


רפואה בעזרת צמחי מרפא משמשת לטיפול במצבים רבים כגון מיגרנות, תסמיני גיל המעבר, אלרגיות, אסטמה,  אקזמה, תסמונת קדם וסתית, פיברומיאלגיה, דלקת מפרקים שגרונית, תסמיני גיל המעבר, תסמונת מעי רגיז, עייפות כרונית, סרטן ועוד.