שתף אותי
 
 

מה שעולם הרפואה, חברות המזון, חברות התרופות ותעשית הדיאטות מסתירות מאיתנו ולא מספרות

מחבר הכתבה: רונית בר כוכבאנושא: שיטת NYE
מה שעולם הרפואה, חברות המזון, חברות התרופות ותעשית הדיאטות מסתירות מאיתנו ולא מספרות
  1. דיאטות מלמדות אותנו לספור קלוריות. סיפרו לנו שחשוב שנוציא יותר קלוריות מאשר אנחנו הקלוריות אותן אנחנו מכניסים על מנת לרדת במשקל. אך הירידה במשקל בדיאטות שבהן סופרים קלוריות נובעת בעיקר מאיבוד של מסת השריר.

    מה שלא סיפרו לנו, הוא שלא מספר הקלוריות הוא שחשוב אלא האם הגוף שלך יודע לעכל, לפרק, לספוג ולהשתמש במזון שאת אוכלת. אם תאכלי מזון שלא מתאים לגופך ולך, גופך יפרק שריר ויצבור שומן, ולעומת זאת אם גופך יקבל מהמזון את מה שהוא צריך וידע להשתמש בו ביעילות, הוא יבנה מסת שריר ויפרק שומן. מה שאת אוכלת קובע האם תהיי רזה או שמנה, בעלת גוף חטוב או רופס. לא מספר הקלוריות הם אלו שחשובים, אלא ממה מורכב האוכל שלך, מה את אוכלת ביומיום שלך.


    אחת הבעיות המשמעתיות בדיאטה היא שמאבדים בה הרבה מסת שריר ואז הגוף רופס ולא חטוב. בנוסף בגלל שמסת השריר התפרקה, חילוף החומרים מאוד יורד ואז בסוף הדיאטה, כשהגעת למשקל היעד שלך, את משמינה מהר חזרה ואף משמינה יותר מלפני הדיאטה. לעומת זאת, כשאת יודעת מה לאכול ביומיום על מנת לספק לגוף שלך את כל מה שהוא צריך, ואז הוא אפילו בונה מסת שריר ולא מפרק את מסת השריר אז את גם נראית טוב, חטובה ומוצקה וגם יכולה לאכול בחופשיות ולא להשמין חזרה.

    אני מלמדת אותך איך להזין את הגוף שלך ביומיום וכך הוא מרגיש נוח לפרק שומן, ובנוסף, הגוף בונה את עצמו על ידי היווצרותו של שריר חדש.

    אני מלמדת אותך איך להשיג את המראה שאת רוצה, ללא דיאטות אלא מתוך חופש ובחירה, בצורה קלה, טבעית ונגישה.
                                               
  2. בשיטת ה"איזון הטבעי" מילת המפתח היא איזון, איזון פיזי ואיזון נפשי. הדרך להגיע לאיזון הינה קלה יחסית. אדם סה"כ רוצה להרגיש טוב ביומיום. הוא רוצה להנות מאוכל, להרגיש שבע וקליל . אני מלמדת איך להגיע לשם – גם להנות מהאכילה, גם להרגיש טוב וגם להראות טוב.

    בכל הדיאטות כמעט, אם זה בקבוצה או טיפול פרטני אישי, אין אפשור אמיתי של חופש. אין הרגשה של עצמאות ובטחון ללא תנאי. ברור לך שעל מנת  "לשמר" את המשקל שהשגת, עלייך להמשיך לבוא לקבוצה או לדיאטנית לתקופה זמן בלתי מוגבלת כמעט, כי אם תפסיקי לבוא את תשמיני חזרה. לכן באות אלי הרבה בנות (וגם בנים) שלמודות דיאטות כושלות בעברן, רובן מאשימות את עצמן בכשלון כי הן הפסיקו לבוא לקבוצה /  לדיאטנית, ומבקשות להגיע אלי כל שבוע כי הן חייבות בקרה ושמירה.

    בשיטת האיזון הטבעי לא נחוץ בבקרה ובשליטה. התחושה פשוט משתנה ואת מרגישה אחרת, את לפתע חיה את הטבעי שלך יותר , ואז את תבחרי אחרת בנוגע לאכילה שלך כי זה עושה לך טוב. אז אין צורך בבקרה או בשליטה או שמירה אלא פשוט להמשיך בדרך שעושה לך טוב, דרך של אכילה מזינה ודרך של אכילה מתוך חופש.
     
  3. מי יכול לאורך זמן, לאורך שנים, לאורך חיים להרגיש שהוא מוגבל באכילה שלו, בבחירות שלו באכילה???

    את לא צריכה להסתפק רק פעם בשבוע לאכול ארוחה מותרת או צ'ופר שבועי בשביל להיות רזה!

    את יכולה לאכול מה שבא לך בסופ"ש, בחגים, ארועים... למעשה בכל יציאה מהשיגרה ועדיין להיות רזה.

    אנחנו בני אדם ולא רובוטים, ולא נחתנו באי בודד של דיאטות,  אלא אנחנו חיים בחברה שיש בה המון שפע של אוכל שחלקו לא בהכרח בריא אבל אנחנו אוהבים לאכול אותו.

    שיטת ה"איזון הטבעי" פותחה על ידי הסתכלות כוללת על האדם ועל התזונה שלו, ונותנת מענה גם לצד הזה, שרוצה לאכול מה שבא לו ובחופש ללא רגשות אשמה. בד בבד השיטה נותנת גם מענה להרזיה ולבריאותו הכוללת של האדם פיזית ונפשית.
     
  4. חשיבה רזה וחשיבה שמנה – האם אנחנו מכורים?

    חשבת פעם איך אדם שהוא רזה באופן טבעי בוחר מה לאכול, מתי וכמה, ובעיקר למה?

    חשבת פעם איך אדם שמן בוחר מה לאכול, מתי וכמה, ובעיקר למה?

    אז איך אדם רזה באופן טבעי, כזה שאף פעם לא היה צריך דיאטה, בוחר מה לאכול?


    אדם רזה, גם אם באופן לא מודע, יקח החלטה בשבריר שניה לגבי מה לאכול וכמה, על ידי כך שהוא תמיד יחשוב איך הוא רוצה להרגיש לאחר האכילה. הוא ירצה להרגיש קליל, נוח ואנרגטי. אדם רזה מחובר באופן טבעי לתחושה בגוף שהאוכל מספק לו. לכן הוא יבחר לאכול לדוגמא בורקס אחד וירקות ולא יותר מבורקס אחד. אך אם הוא יודע שגם בורקס אחד גורם לו לנפיחות לאחר מכן ולצרבת, הוא יבחר שלא לאכול אותו לעולם כי זה פשוט גורם לו להרגיש לא טוב. הבחירה שלו נובעת מזה שהוא רוצה פשוט להרגיש טוב, ולא בגלל שאמרו לו שבורקס משמין עם מלא קלוריות.

    ואיך אדם שמן יבחר בדרך כלל מה לאכול? אדם שמן לא ממש יבחר הוא פשוט רוצה לספק את הרצונות שלו כאן ועכשיו ללא התחשבות או ראיה לעתיד למה זה יביא (עייפות, נפיחות, כבדות, צרבות...) זוהי התנהגות של דפוס התמכרותי, רצון לסיפוק מיידי ללא חשיבה או בחירה אמיתית.

    אדם כזה ישאר עם חשיבה שמנה גם בדיאטות. בדיאטה הוא נמצא בשליטה, הוא שולט על עצמו בבחירות שלו באכילה והוא גם צריך בדרך כלל מישהו שיפקח עליו (משקל, דיאטנית, קבוצה) כי הוא יודע שהוא לא רוצה ולא יכול כל הזמן להימצא בשליטה עצמית.  אדם שמן בדיאטה יפחד תמיד להשמין, לאבד שליטה והוא חי רווי רגשות אשמה שיובילו בהכרח לאכילה ללא שליטה, ללא חשיבה ובעצם ללא תחושה כלל – בפן הפיזי ובפן הריגשי.

    אני מלמדת לחזור לחשיבה הטבעית והרזה, שהיתה בכל אחד מאיתנו מהרגע שנולדנו, אך החיבור הטבעי לחשיבה הרזה השתבש לאורך הדרך. אני אלמד אותך לבחור מה לאכול, מתי וכמה מתוך חיבור לתחושות בגוף שלך. הבחירה בידך. אני אעזור לך לקבל בחזרה את השליטה על גופך.
     
  5. את לא תהיי רזה ובריאה – אם לא תאכלי שמן ושומן!

    בואו נדמיין לרגע,  לפני 70-80  שנים, אנשים בדור הזה ואנשים שחיו לפניהם, כאשר הם קטפו אבוקדו מהעץ הם גם חשבו לעצמם – "אמממ... אני יכול לאכול רק 2 כפות כי אבוקדו נורא משמין ויש לו המון קלוריות(???!!!) נשמע לכם הגיוני? אנשים אכלו אבוקדו כי זה טעים, בריא מאוד ומזין את הגוף, הם כנראה אפילו אכלו גם אבוקדו שלם בארוחה, ככה עם כף, אבל מה שבטוח זה שהם לא השמינו מהאבוקדו הזה.

    וגם מי פעם ספר כפות של טחינה גולמית? מי חשב שזה משמין בכלל?

    אז איך יצא שם כל כך רע ומסוכן לשומן, לרכיב הכל כך חשוב הזה?  נחזור שוב 70 שנים אחורה -  פעם לא היו דיאטות, כי לא היה צורך בהן. מרגע שעולם תעשיית המזון השתלט על המטבח שלנו, התחלנו להשמין ולהזדקק לדיאטות, כושלות אומנם אבל זה מה שהכרנו. ובדיאטות אנחנו חייבים להיות מוגבלים בקלוריות על מנת לרדת במשקל. שומן מספק הכי הרבה קלוריות (בהשוואה לחלבון או לפחמימה), ולכן ככל שהדיאטה תהיה עם פחות שומן, כך היא תהיה יותר דלת קלוריות אבל עם יותר אוכל (המורכב מפחמימות וחלבון).

    הבעיה היא שכאשר הגוף לא מקבל מספיק שומנים באוכל הוא מגיע לחוסר איזון שמתבטא בעצירות, יובש בעור, בעיות הורמונליות שונות, התדלדות מסת השריר בגוף, גוף בעל מראה רופס, עצירה של פירוק השומן ועוד.

    בשיטת האיזון הטבעי לומדים ובעיקר חווים על עצמינו שעל מנת לרזות ביעילות ולשפר את הבריאות שלנו אנחנו חייבים לשלב הרבה שמנים מהצומח בתפריט, על מנת להגיע לאיזון מיטבי. אפשר ורצוי לאכול גם אבוקדו שלם ולא רק 2 כפות, ועדיין לרזות ולהרגיש מעולה.
     
  6. את עושה דיאטות ולמרות זאת לא מצליחה לרזות? אוכלת ממש מצומצם ואפילו מצמצמת עוד יותר,  אך עדיין לא קורה שום דבר?

    ברגע שמבינים שמה שאת אוכלת זה מה שחשוב, זה מה שיעזור לך לרדת במשקל ולא מספר הקלוריות שאת אוכלת, את תצליחי לרזות וגם להשאר עם גוף מעוצב, ללא רעב וללא חשקים.

    אני אלמד אותך להבין ולהרגיש למה הגוף שלך זקוק על מנת שיקבל את כל מה שהוא צריך לבניית שריר ולפירוק של השומן בגופך.

    וכשאת מפסיקה להרגיש מצומצמת בבחירות שלך ואז גם מפסיקה לצמצם באכילה, אלא בוחרת מה לאכול גם לפי התחושות שלך בגוף, אז כתופעת לוואי את תרזי באמת, ביעילות ובבריאות מיטבית.  זה עובד וזה נשאר איתך לכל החיים.
     
  7. אין איבוד שליטה כי תחושת השליטה תחזור אליך באופן טבעי וללא מאמץ
    "רק כשאני בדיאטה, אין לי כוח רצון, אני חלשה ולא מצליחה"  "יש לי אכילה ריגשית, כי ככה אמרו לי, כי מול האוכל אני מאבדת שליטה במיוחד כשרע לי או כשמשעמם לי".

    משהו מזה נשמע מוכר? אלה המשפטים שאני רגילה לשמוע מהמטופלות שלי. כמעט כל אדם שעשה אפילו דיאטה אחת בלבד, חשב את זה ולעיתים אפילו ממש האמין לזה.

    מהניסיון שלי עם עשרות אלפי מטופלים לאורך השנים ראיתי שוב ושוב אנשים שהולכים עם תווית של "אכילה ריגשית", ושוב ושוב גרמתי להם לראות ולהבין שאין להם אכילה ריגשית אלא אכילה שנובעת מרגשות אשמה והתמכרות לאוכל ולאכילה.

    חשוב להבין שמה שלא סיפרו לך הוא שסוג האוכל שאת אוכלת ביומיום שלך, גם זה שנחשב לבריא הוא למעשה -  ממכר. ממש פיזית - ממכר. כמו סיגריות, כמו סמים וכמו אלכוהול. ובתור מכורים, אנחנו כל הזמן סביב האוכל וסביב האכילה, אוכלים כמויות גדולות מידי בשביל לשבוע ומרגישים עייפים וכבדים. אגב, גם כאשר אנחנו בדיאטה ורק מוגבלים בכמויות, אנחנו נשארים מכורים ורעבים, עם התקפי אכילה לא נשלטים, כל הזמן עם חשקים, מרגישים שמשהו חסר לנו ולא יודעים מה. ולא רק מאפים או מתוקים וסוכרים הם ממכרים. כל האוכל המעובד ממכר, וגם מה שמוכרים לנו בפרסומות ואנשי מקצוע כאוכל בריא, הוא לרוב לא בריא. הוא אוכל מעובד ומהונדס שמשאיר את הגוף כל הזמן רעב וחסר.  אז מה הפלא שאנחנו מאבדים שליטה ואוכלים ואוכלים עד שאנחנו מפוצצים. מפוצצים באוכל מיותר וברגשות אשמה.

    ולכן מה שאת הרבה פעמים קוראת לו "אכילה ריגשית", חוסר יכולת או חוסר שליטה, הוא ברוב המקרים בעצם הרצון שלך ושל הגוף שלך לקבל תזונה שבאמת מזינה את הגוף שלך. כי אם באמת יודעים להזין את הגוף, הגוף לא יתמכר לאכילה. אם הוא לא יהיה מכור לאוכל, לא יהיה צורך לשלוט בו.  עם הזמן תלמדי להרגיש את זה.

    אין איבוד שליטה כי תחושת השליטה תחזור אליך באופן טבעי וללא מאמץ.

    יחד עם זאת קיימת בעיה של אכילה ריגשית. אנחנו לעיתים פוגשים בחיים תחושה שהיא איננה קלה לנו (הרגשה של לבד, כעס, שעמום, אכזבה, פחד...) ואז אנחנו פונים לאוכל ככלי פיזי מידי שיכול לסתום את ההרגשה הלא נעימה. אנחנו מפטמים את ההרגשה הזאת ומקבלים הקלה. אך ההקלה היא ריגעית. כי אחרי רגע אנחנו חוזרים לאותו מצב התחלתי. במקום זה, בואי נלך אחורה להרגשה עצמה, מה היא באה לספר לנו? בואי נתמקד בתחושה ונפתור אותה ואז לא יהיה צורך באכילה ריגשית. כי חשוב לא להתעלם מההרגשות שעולות, לתת להן מקום, להבין מה הן באות לספר לנו על עצמינו ואז ליצור תחושה והרגשה אחרת, נוחה ומטיבה הרבה יותר.  התהליך הזה מונע  את הצורך בלפטם את ההרגשה הלא קלה כי היא כבר לא קיימת. כשאין צורך בלפטם את ההרגשה הלא קלה כי היא כבר לא קיימת, אין צורך בלפטם את עצמינו!

    נאפשר לך לבחור בצורה נכונה  מזון עבורך ועבור גופך. וברגע שאת לא תהיי מכורה לאוכל ולאכילה, כשאת מרגישה שבעה ללא רעב וללא חשקים, אז כבר אין צורך בשליטה או בכוח רצון. ואז גם אוכל שהוא לא בריא בהכרח, שבא יחד עם אכילה ללא רגשות אשמה, הוא באמת כיף ומקור להנאה.

    שיטת האיזון הטבעי נותנת חשיבות רבה לאיזון הטבעי של האדם. האיזון הטבעי מהבחינה הפיזית ומהבחינה הריגשית והנפשית. חלק חשוב בשיטה הוא להבין מה יוצר את  המחשבות, הדפוסים הרגשיים, המביאים אותנו לאכילה כמענה ריגעי. להקשיב למחשבות, להבין, ואז להתחבר לחלק בתוכך שקיים כל הזמן אך לא בא לידי ביטוי עד כה במלואו. זהו תהליך מרגש ועוצמתי שנותן מענה גם לתחומים רבים נוספים בחיים. אני רואה כזכות עבורי ללוות אנשים בדרך הזאת.
     
  8. סיפרו לך סיפורים על מספרים ושמו עלייך תוויות?

    כשאת עושה דיאטה, את רוצה להיות במשקל כזה או אחר, כי אז את חושבת שתרגישי טוב. חשבת למה? מה את מצפה להרגיש בסוף התהליך? מה הסיבה האמיתית לכך שאת רוצה לרזות?

    יכול להיות שהסיבה קשורה לבריאות או למראה, ואז הדרך פשוטה וקצרה לעזור לך. אבל יכול להיות שהסיבה האמיתית היא אחרת. , ידוע ש- 95%    לפחות מהאנשים שעשו דיאטה בחייהם עלו בחזרה במשקל והעלו משקל אף יותר  מהמשקל שהיה לפני הדיאטה.

    אז יכול להיות שאת מצפה להגיע למשקל המיוחל בגלל שאת מצפה בעצם להרגיש הרגשה מסויימת? את מצפה שבסוף התהליך, עצם זה שהגעת למשקל היעד שלך, זה לכשעצמו יביא אותך להרגיש סיפוק מלא או אושר פנימי או הרגשה טובה אחרת שאת רוצה להרגיש בחיי היומיום שלך. כשיורדים במשקל אנחנו באמת מרגישים טוב יותר במיוחד בהתחלה, בהתלהבות של התהליך. אך עצם המספר (המשקל) לא מהווה באמת לאורך זמן תחושה שונה. התחושה נובעת מאיתנו, ממי שאנחנו. לכן, אם זה המקרה, אז אני מוכרחה להגיד לך כשתגיעי למשקל המיועד את לא באמת תרגישי טוב יותר מבפנים, את לא באמת תרגישי שונה. את תקבלי מחמאות ותכנסי למידות קטנות יותר אבל ההרגשה הפנימית שלך של חוסר תחזור לאחר זמן מה. היא תזכיר לך את אותה הרגשה שהרגשת לפני הדיאטה. אם מה שחיפשת בעצם כשרצית לרדת במשקל, היא הרגשה פנימית שונה (הרגשת מלאות, סיפוק, אושר) לא תוכלי לקבל אותה אך ורק על ידי הגעה למשקל היעד. אולי רק בהתחלה. במקרה כזה  יש לתת מענה לתחושות וההרגשות בנפרד כי הן לאו דוקא קשורות לירידה במשקל. גם בזה אשמח לעזור.

    גיליתי שאנחנו מונעים מהתחושות שלנו. "אני לא באמת רוצה לרדת למשקל 60  ק"ג אלא אני באמת רוצה לחוש ולהרגיש משמעותית או להרגיש חיה וזורמת או אני רוצה להרגיש בטחון או ליצור הקשבה לעצמי ולרצונות שלי. אני חושבת שכאשר אהיה במשקל הזה ארגיש ככה". גיליתי שזו לא ההגדרה החיצונית (משקל) אלא התחושה הפנימית היא שמניעה אותנו. לפעמים מספיק פשוט להבין שאת החשובה,  את המרגישה, את החשה, את המרכז! המשקל הוא רק מגדיר אותך והוא לא מי שאת. ברגע שתביני שלמשקל אין משמעות אלא לך יש משמעות ולתחושות שלך יש משמעות, את תחושי רזה ותהיי רזה. את תרגישי את הטבעי שלך ותרגישי טוב עם עצמך.

    שיטת האיזון הטבעי יחד עם שיטת NYE מביאה מצד אחד את המורכבות של האדם מבחינה פיזית ונפשית, ומצד שני גם את הפשטות והטבעיות שבו, הבאים יותר לידי ביטוי כאשר הוא נמצא באיזון הטבעי שלו.

    בטבע – עץ התפוזים מצמיח תפוזים כי זה הטבע שלו וזה מה שהוא. הוא לא מצמיח תפוזים כי הוא חייב או צריך,  או כי זה עושה אותו יותר יפה או כי ככה הוא מרגיש חזק ומצליח / משמעותי / מיוחד... או כי ככה אנחנו נאהב אותו יותר. הוא לא חי לפי הגדרות חיצוניות, זה לא מעניין אותו. הוא גם לא רוצה כלום, הוא אפילו לא רוצה  או כן רוצה להיות עץ תפוזים. הוא פשוט חי את הטבע שלו, את מי שהוא נוצר להיות – עץ תפוזים.

    שיטת האיזון הטבעי מאפשרת לנו להבין ולחקור את  התחושות שלנו וכך להכיר ולחיות יותר את הטבע שלנו. אנחנו מבינים שכל עוד אנחנו מנסים לחיות לפי הגדרות חיצוניות, אנחנו מרגישים לא טוב בתחושות שלנו, ואז כתופעת לוואי גם משמינים. הגיוני שאדם שחי את מי שהוא מתוך הטבע שלו, בחופש ובבחירה, אכן יהיו לו תחושות טובות ומאוזנות יותר. תחושות טובות מביאות להרזיה אמיתית בצורה טבעית וקלה יותר לאורך חיים שלמים.

כתבות נוספות של רונית בר כוכבא

מחבר: רונית בר כוכבא

דיאטנית קלינית, בעלת תואר ראשון במדעי התזונה באוניברסיטה העברית.התמחות. קלינית – התמחות קלינית – בה"ח "אסף הרופא".