נימול בכף הרגל על פי תחושות המטופל
תחושת נימול היא תחושה בעלת רקע נירולוגי \ וסקולרי המתוארת בצורות שונות על ידי אנשים שונים בקליניקה, מרבית התיאורים יהיו של זרמים בכף הרגל, נמלים בכף הרגל, תחושת שריפה של כף הרגל, הרדמות של כף הרגל, תחושה מוזרה בתחתית כף הרגל, עקצוצים,קור, חום, תחושת צריבה ועוד...
קבוצת התחושות הללו אותם נכנה "נימול בכף הרגל" מצביעות על כך כי מערכת העצבים התחושתית אינה עובדת בצורה תקינה ומעבירה למוח אותות "מוזרים" שאינם קיימים בפועל בכף הרגל, כפות הרגליים הם האיבר המרוחק ביותר בגוף והנמוך ביותר בגוף ולכן מרבית הפגיעות העצביות יבואו לביטוי בתחילה בכפות הרגליים.
הרקע הרפואי לנימול בכף הרגל
נימול בכפות הרגליים מתפתח בעקבות פגיעה באספקה הסדירה של הדם אל כף הרגל או בגלל פגיעה, בד"כ זמנית, בעצבים המעצבבים את כף הרגל. הפגיעה ברקמות יכולה להיות קשה וממושכת כתוצאה ממחלות, הפרעות בריאותיות וחבלה. חלק מאותן מחלות והפרעות עלולות גם לסכן את חייו של החולה. תחושת ההירדמות יכולה להתפתח בכף רגל אחת או בשתי כפות הרגליים, בחלק מכף הרגל או בכול כף הרגל. חשוב לאבחן, ובמידת הצורך, לטפל במהירות האפשרית, בגורם כדי למנוע נזקים בלתי הפיכים.
האבחון לנימול בכף רגל
על מנת לאבחן בצורה המדויקת את הסיבה לנימול ברגליים , מומלץ לבצע מספר בדיקות כדלקמן:
• בדיקת B12– לגילוי חוסרים בגוף שמתבצעת דרך חב' נאוה בריאות ואיכות חיים בע"מ.
• בדיקת שיער ו/או ציפורניים לגילוי עודף מתכות כבדות ו/או חוסר במינרלים וויטמינים שעלולים לגרום לנימול בכפות הרגליים .
• אבחון נוירולוגי
הגורמים לנימול בכף הרגל
1. לחץ זמני על כלי דם ו/או עצבים
הגורם השכיח ביותר הוא לחץ זמני המופעל על כלי הדם המספקים דם לכפות הרגליים ו/או על העצבים המעצבבים את כפות הרגליים. למשל בעת ישיבה ממושכת על האסלה, או בגלל נעילה של נעליים צרות ולוחצות. במקרים אלו האדם שכפות רגליו נרדמו יקום ממקומו ינוע מספר צעדים והתחושה תחזור להיות תקינה.
2. מחלות והפרעות בזרימת הדם
מחלות אפשריות:
א. פקעת עורקים וורידים
ב. מחלת בירגר - מחלה דלקתית של כלי הדם בגפיים ובעיקר ברגליים.
ג. פקקת ורידים עמוקה - קריש דם גורם לחסימה מלאה או חלקית של זרימת הדם באחד מהוורידים הגדולים.
ד. מחלת כלי דם פריפריים – הצטברות שומנים וכולסטרול בדפנות כלי הדם (סוכרת ועישון מהווים גורמי סיכון לחלות במחלה זאת)
ה. קור קיצוני וכוויות קור – בשלב ראשון בחלקי גוף הרחוקים ממרכז הגוף אף, אוזניים, אצבעות ובהונות, בשלב שני פגיעה ברקמות לרבות שינוי גוון העור ונמק.
ו. נימול בכף הרגל בגלל נזקים טראומטיים לעצבים.
ז. פגיעה טראומטית בעמוד השדרה המותני - בעקבות צליפת שוט או נפילה שעלולות לגרום לבלט או פריצת דיסק בגב התחתון.
ח. פריצת דיסק מותני
ט. סכיאטיקה – כאב לאורך החלק האחורי של הירך, לאורך החלק האחורי והצידי של הרגל ובצד החיצוני של צד הרגל. כתוצאה מכך, נוצר קושי לכופף את הברך ולהניע את כף הרגל.
הטיפול הקונבנציונלי לנימול בכף הרגל
א. טיפולי פיזיותרפיה
ב. אוסטאופתיה - שיטת טיפול ידנית, המטפלת בליקויים גופניים שנגרמו כתוצאה מטראומה, מהפעלה לקויה של איבר, פגם מולד או מחלה.
ג. מדרסים
ד. איזון רמת הסוכר בדם.
ה. תוספת של וויטמינים מסוג B6 ו-B12..
ו. ביצוע תרגילי מתיחות וחיזוק לשרירים האחראים על תנועת כף הרגל.
הטיפול האלטרנטיבי לנימול בכף הרגל
הטיפול האלטרנטיבי הוא שילוב מנצח של מספר שיטות: בשלב ראשון יתבצע נטרול נקודות מעוררות כאב (Trigger Point Therapy), של שרירי השוקה האחוריים (tibialis posterior) ושל שריר התאומים ( gastrocnemius), בשלב השני ימשיך בעיסוי רקמות עמוק של שרירי השוק האחוריים ושרירי כף הרגל הכפיים, בשלב השלישי נבצע טיפול טווינה בשרירי השוק האחורים ובכף הרגל ובגיד אכילס אשר מטרתו לפזר ולהניע את תקיעות הדם על מנת לשחרר חסימות,
להפחית כאבים ולהחזיר את השרירים והגידים לתפקוד תקין.
טיפולים נוספים יכללו דיקור סיני, לאחר הדיקור יודבקו טייפים רפואיים מסוג קינזיו טייפ על שרירי השוק האחוריים וכף הרגל הכפי, כל עוד הבעיה לא הפכה לכרונית, כיוון שניתן למנוע התדרדרות המצב ולשפר מצב קיים.
ניתן להוסיף מתיחות הכוללות תרגילים לשחרור האצבעות בידיים ורגליים ואזורי המפרקים.